Еврото се понижи след като ЕЦБ намали основната лихва

Банката е готова за намаляването на лихвите по депозитите, спомена и за рискове от влошаване на икономиката

3581 ~ 4 мин. четене

Еврото поевтиня спрямо долара в четвъртък за пръв път от пет сесии насам, след като президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката е готова за намаляването на лихвите по депозитите и спомена за рискове от влошаване на икономиката. Коментарът на Драги дойде, след като ЕЦБ намали основния си лихвен процент за рефинансиране с 25 базисни пункта до рекордно ниското ниво от 0.5%. Това е първото му намаление от 10 месеца насам. Лихвите по депозитите останаха непроменени.

Макар че има няколко трудно контролируеми последици, които могат да се проявят като резултат от намаляването на процента по депозитите, Драги заяви, че управниците ще гледат на това с "отворено съзнание" и "ще са готови да действат при нужда".

Въвеждането на отрицателни лихви по депозитите означава, че банките ще трябва да плащат на ЕЦБ за държането на депозити в евро. Подобен ход може да доведе до отлив на пари от Еврозоната към активи с с по-висока възвръщаемост и да насърчи банките да отпускат средства, вместо да ги държат в централната банка. "Фактът, че Драги оставя вратата отворена за възможността лихвите да бъдат намалени е негатив за еврото в средно до дългосрочен план", каза Пареш Упадхя - валутен директор на "Пионер Инвестмънтс" в Бостън.

Еврото падна с 0.87% до 1.3062, след кратък спад с повече от 1%, който даде и най-ниската стойност за сесията от 1.3036.

Ашраф Лаиди, главен глобален стратег в "Сити Индекс" в Лондон, заяви че еврото би могло да се изправи пред нови спадове до 1.2920-30. Но той добави, че евро/долар може да консолидира в диапазона от 1.2850-1.3200, тъй като очакванията ФЕД да засили изкупуването на активи са избледнели.

Фокусът на инвеститорите сега се измества към  петъчния доклад за заетостта извън селското стопанство на САЩ за април. Икономисти, анкетирани от Ройтерс очакват ръст на работните места до 145 000, в сравнение с 85 000 за март. Нивото на безработица се държи стабилно на 7.6%.

Ако отрицателни данни за заетостта се прибавят към признаците за отслабване на икономиката на САЩ, това ще засили спекулациите, че е по вероятно следващият ход на ФЕД да бъде увеличаване на покупките на дълг, което би оказало натиск върху долара.

Федералният резерв заяви в сряда, че ще продължи с изкупуването на 85 млрд. долара в облигации всеки месец, за да поддържа лихвените проценти на ниски нива и да насърчава растежа. От ФЕД добавиха и че това ще засили покупките в случай, че има нужда икономиката да бъде защитена.

Търговията беше накъсана, като еврото достигна връх за сесията на 1.3215, след като Драги заяви, че паричната политика на централната банка ще остане гъвкава толкова дълго, колкото е необходимо. Някои анализатори споделиха, че коментарите са усилили надеждите по-нататъшни стимули да помогнат за възстановяването на еврозоната.

Но печалбите избледняха щом Драги спомена за "негативните рискове" за растежа. Данните от четвъртък разкриха че свиването на производството в еврозоната се задълбочава през април. От особено значение е, че производствената дейност в Германия, най- голямата икономика в Европа, е спаднала за втори пореден месец и то с по-високи темпове в сравнение с март.

Срещу йената, еврото падна с 0.26% до 128.01 йени. Доларът поскъпна с 0.62% спрямо японската валута до 97.98 йени, като преди това се изкачи с 1% след данни, показващи че броят на американците, попълнили нови искания за помощи за безработни, е спаднал рязко миналата седмица, достигайки до петгодишно дъно, а търговският дефицит на САЩ отбеляза спад през март.

В края на Ню Йоркската сесия канадският долар падна до най- ниското си ниво за последните два дни, след като правителството изненадващо посочи Стивън Полоз за следващия управител на  Канадската централна банка. Доларът се покачи до 1.0111, което е увеличение от 0.25% на дневна база.Полоз, ръководителят на канадската Агенция за експортно кредитиране, ще замести Марк Карни, който напуска през юни, за да поеме управлението на Английската централна банка от 1 юли.

Златото възстанови позициите си след резкият спад в сряда

Златото поскъпна в края на търговията в четвъртък и по време на началната петъчната търговия, след като инвеститорите оцениха че решенията на ЕЦБ и  ФЕД за повече парични стимули биха могли да доведат до повишаване на инфлацията. Натиск върху златото оказват страховете, че ще има продажби на кюлчета от страна на централните банки и публично търгуваните фондове.

В четвъртък и петък цената на златото се повиши с 20 долара за тройунция до 1476 долара за тройунция, след като загуби повече от 1% в предишната сесия - най-големият му дневен спад, достигайки дъно от 1439.74, което бе най-ниската му стойност от 25 април насам.

Цените спаднаха с 225 долара за тройунция между 12 и 16 април поради опасения, че ФЕД ще се откаже от програмата си за количествени облекчения и след като ЕЦБ и МВФ поискаха Кипър да разпродаде резерви като условие за спасителния заем.

Физическата активност спадна, след като неотдавнашния скок в закупуването на кюлчета, монети и късове в Азия изпрати премиите за кюлчетата до многогодишни върхове.

Дилърите очакват втория по големина потребител Китай да потърси сделки при възобновяването на търговията след тридневните празници, но физическият пазар в Хонг Конг беше по- спокоен отколкото преди седмица, поради пристигането на нови доставки.

Американският суров петрол проби нагоре в средата на деня и отново в следобедните часове, което според търговците, се дължи на активирането на електронни програми за търговия, които предизвикаха бясно изкупуване, след като цените пробиха няколко технически нива без да срещнат сериозна съпротива.

Американският суров петрол със срок на доставка месец юни се покачи с 2.90 долара за барел до 93.99 долара, което бе увеличение от 3.25% за деня. "Петролът се покачи заради фондовия пазар и заради намаляването на лихвеният процент на Европа. Експертите смятат, че това ще подобри икономиката им и ще доведе до увеличение на търсенето," сподели Марк Уагънър, президент на "Ексел Фючърс" в Бенд, Орегон.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg