Еврото спокойно след затишие в Украйна

Златото без промяна на фона на проблемите в САЩ

92 ~ 3 мин. четене

Еврото остана спокойно спрямо долара в понеделник, запазвайки печалбите си от края на миналата седмица, след като политическите размирици в Украйна показаха признаци на затихване за момента.

След седмица на борба по улиците на столицата на Украйна парламентът гласува в събота за премахването на президента Виктор Янукович, като в същото време освободи неговия основен опонент, бившият министър- председател Юлия Тимошенко, завършвайки радикална трансформация в бившата съветска република.

Еврото остана без особена промяна на 1.3740 долара, отдалечавайки се от дъното за миналата седмица на 1.3685.Единната валута спечели 0,1% до 140.92 йени, след като в четвъртък падна до 139.22.

Доларът остана на същите позиции спрямо кошница от валути на 80.248. Доларовият индекс възвърна почва, след като докосна дъно на 79.927 миналата седмица, достигайки най- ниската си стойност от края на декември до сега.

Зелените пари се разменяха за 102.33 йени, оставайки близо до 3- седмичното дъно на 102.80, достигнато в петък.

Пазарните участници ще следят отблизо американските индикатори, които се очакват тази седмица, за нови знаци за потенциална слабост у най- голямата икономика в света, след като слабите данни миналата седмица предоставиха неприятни изненади и развалиха перспективите пред валутата на САЩ.

Данните от тази седмица включват потребителското доверие във вторник, продажбите на нови жилища в сряда и БВП за четвъртото тримесечие в петък.

Реакцията на пазарите към срещата на финансовите министри на Г- 20 и председателите на централните банки, проведена през уикенда в събота бе ограничена.

Световният растеж и скорошните сътресения на развиващите се пазари бяха на фокус, но комуникето на Г- 20 не даде насоки за сериозни търкания между развитите и развиващите се икономики.

Златото без промяна на фона на проблемите в САЩ

Златото падна в петък, притиснато от спокойния долар, но все пак успя да запише трета поредна седмица на печалби, докато инвеститорите следяха разпокъсаното възстановяване на световната икономика.

Златото поскъпна с над 9% от началото на годината поради опасенията за икономическия растеж, които подсилиха привлекателността му като безопасен актив, въпреки че цените все още са под абсолютния връх на 1920 долара за тройунция, достигнат през 2011.

Спот цените паднаха до 1321.36, отдалечавайки се от 3- и половина месечния връх на 1332.10, достигнат във вторник.

Дилърите отчетоха търсене на физическия пазар, но доста бижутери може би очакват корекция. Премиите за златни кюлчета останаха стабилни в Хонг Конг и Сингапур, но се понижиха в Токио поради печалбите на токийските фючърси върху злато.

Търговията бе спокойна след като протоколът от януарското заседание на Фед показа, че няколко политици искат да продължат с редуцирането на паричните стимули, което може да подкопае привлекателността на златото в ролята му на хедж срещу инфлацията.

Проучване, показващо оживена производствена активност в САЩ, подкрепи азиатските фондови пазари в петък и подкрепи долара, въпреки че притесненията за икономическия растеж на Китай може да задържат инвеститорите настрана от активите на развиващите се пазари.

На физическия пазар премиите за златни кюлчета в Токио паднаха с 30 цента за тройунция спрямо лондонските спот цени. Премиите в Сингапур останаха почти без промяна на 1.20 до 1.50 долара, а тези в Хонг Конг на 1.30 до 1.70.

Притежанията на най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато в света, нюйоркския SPDR Gold Trust спаднаха с 0,7% от вторник до сряда.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg