Eврото завзема нови позиции

Златото се покачва за 7-ми пореден ден

Еврото и високодохoдните валути се покачиха рязко спрямо американския долар и японската йена, след като бе изнесен протоколът от последното заседание на Федералния резерв на САЩ. EUR/USD нарасна с около 0.6%, до 1.2555, което е най-високата стойност от началото на месец юли. Водещите американски борсови индекси парираха натрупаните загуби през деня и успяха да приключат деня на положителна територия, или поне с минимални загуби. Индексът Dow Jones отчете спад в следобедната търговия с 0,23% до 13 172 пункта. По-широкият S&P 500 се търгуваше на 1413 пункта с ръст от 0,24%, а технологичният Nasdaq отчете ръст от 0,21% до 3073 пункта.

Пазарните участници бяха въодушевени от факта, че Федералният резерв вероятно ще излезе с нов кръг монетарни стимули „много скоро“, освен ако икономиката на САЩ не се подобри значително. Това стана ясно от протоколът от срещата на монетарния комитет на централната банка за август, оповестен късно снощи. От документа, който се публикува три седмици след заседанието, става ясно, че повечето членове на комитета смятат за необходима още една финансова инжекция, т.е. поредно разхлабване на паричната политика чрез закупуване на облигации.

Икономисти разглеждат протокола като сигурен знак, че скоро Фед ще стартира нова програма за покупка на облигации и така ще напомпа милиарди в икономиката. През последните седмици надеждите за възстановяване на икономиката на САЩ и спекулациите за подкрепа от страна на централните банки донесоха значителен ръст на капиталови пазари. По-рано през деня стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са се повишили с 2.3% за месец юли, с което общото повишение за последната една година е с около 10%.

Това е най-силното повишение на годишна база от януари 2006 г. Последните увеличения на цените обаче в голяма степен се отдават на спад в броя на обявените за продан имоти на по-ниска стойност, заради по-малкото пускане на пазара на имоти с просрочени ипотеки. След застой, продължил около шест години, жилищният пазар започва да отбелязва обрат, като едновременно продажбите и цените се стабилизират. Миналата седмица анализатори на Bank of America Merrill Lynch ревизираха възходящо своята прогноза за пазара на недвижими имоти, като предвиждат цените на жилищата в края на тази година да бъдат с 2.2% над нивото от миналата година, в сравнение с предишната им оценка за скок с 0.5%.

Така загатването от страна на ФЕД за нови количествени улеснения в комбинация с добри макроикономически данни допринесоха за покачването на риск-апетита на валутните и капиталови пазари. Този позитивизъм се пренесе и на азиатските борси тази нощ, следствие на което водещите борсови индекси, както и високодоходните валути – австралийски и новозеландски долар, отбелязаха значителен ръст.

Златото се покачва за 7-ми пореден ден

Златото продължава стабилното си представяне, като днес то се покачва за седми пореден ден, до 1665 долара за тройунция, което е покачване с повече от 0.6% само за азиатската сесия. От началото на седмицата ценният метал се е повишил с 3.65%, а от началото на месеца с повече от 5.5%. Среброто се оказва най-печелившият актив, както за седмицата, така и за месеца, със своите повишения от 8.32% и 11.76%, съответно. Към тази сутрин сивият метал се разменя на цена от 30.40 долара за тройунция. Така за пореден път златото и среброто доказаха тясната си корелация с еврото и някои борсови индекси.

Американският лек суров петрол отчете поредния нов връх тази сутрин, покачвайки се до 98.20/30 долара за барел. Лондонският сорт Брент също отчита нов 4-месечен връх, към 116 долара за барел, в ранните часове на тази сутрин.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0