Еврозоната продължава да е в рецесия вече шесто тримесечие

Свиването на икономиката с 0.2% между януари и март подчертава разрушителното влияние на дълговата и банковата криза в региона

104 ~ 2 мин. четене

Рецесията в еврозоната се задълбочава през първото тримесечие на 2013 година, като последните данни от Евростат показват свиване с 0.2% между януари и март. Това е шесто поредно тримесечие на свиване на икономическото производство в 17-те страни от еврозоната, което е и най-дългият период на свиване. Спадът на годишна основа е 1%.

Резултатът е и по-лош от прогнозираното от икономистите свиване от 0.1% и подчертава разрушителното влияние на дълговата и банковата криза в еврозоната, която откара бройката на безработните до рекордните 19 милиона души.

Макар най-голямата икономика в еврозоната Германия да излезе от негативната зона с растеж от 0.1% след спада с 0.7% в последното тримесечие на миналата година, Франция отбеляза спад 0.2%, а Италия и Испания – с 0.5%, показват още данните на Евростат. Най-висок тримесечен ръст е измерен в Литва (1,3%), Латвия (1,2%) и Румъния (0,5%).

Великобритания отчита ръст от 0,3%, след като през последните три месеца на годината записа спад от 0,3 на сто, а Австрия записва нулев растеж през първото тримесечие, след като през последното на миналата година икономиката на страната регистрира понижение от 0,1 на сто.

Обещанието на ЕЦБ да купува облигациите на страните с проблеми от периферията на зоната, което намали страховете за разпадане на еврозоната, оказа подкрепа, но въпреки това, кризата, която започна в Гърция през 2009, вече се разпростира масово и към другите страни. Аналзатори очакват спад 0.7 на сто през 2013 година, като постепенното възстановяване ще започне едва в последните месеци на годината.

Рецесията в еврозоната продължава за 18-и пореден месец, което прави кризата най-лошата в историята на валутния съюз от създаването му през 1999 година. Освен това по всичко личи, че е следващото тримесечие ще е белязано от свиване.

Настоящият икономически спад надвишава продължителността на рецесията от времето на световната финансова криза през 2008-2009 година, въпреки че тогава икономическото понижение бе по-силно.

Подкрепи Economic.bg