Еврозоната в рецесия

Въпреки това, икономиката на целия Европейски съюз остава непроменена

Европейската комисия прогнозира в пролетния си доклад, че икономиката на еврозоната ще се свие с 0.3% през тази година. 17-те страни с единна валута ще изпаднат в рецеси заради високата безработица и огромните разходи за погасяване на дълговата криза. По този начин ЕК потвърди междинната си прогноза от февруари за подобен развой.

Въпреки това, икономиката на целия Европейски съюз ще остане непроменена. За следващата година ЕС ще има растеж от 1,3% според доклада. От ЕК прогнозират наред със забавянето на икономическата активност през 2012 г. да продължи и увеличаването на безработицата, съответно с 0.2% в ЕС и 0.5% в еврозоната. Комисията очаква възстановяването на растежа през 2013 г. да подобри ситуацията на пазарите на труда, но прогнозира, че до края на следващата година безработицата ще се задържи на равнища от 10.3% за ЕС и 11% в еврозоната.

Преди година Брюксел очакваше растеж от 1.8% за еврозоната. Основната причина за голямото несъответствия между нея и сегашната ситуация е неумението на правителствата да се справят с редуцирането на дълговете.

Оли Рен изрази увереност, че рецесията ще е „мека” и „краткосрочна”, съобщава АП.

Забавянето в страните с единна валута ще даде ефект и върху България - Брюксел свали очакванията си за растежа тук до 0.5%. Това е и най-ниската прогноза, давана от официална институция досега.  Очакваният растеж за Министерството на Финансите е 1.4%, БНБ - 0.7%, а Международният валутен фонд - 0.8%.

Коментари: 0