Фабрика за олио взе 22 млн. евро заем

С кредита дружеството ще разшири производствения си капацитет

264 ~ 1 мин. четене

Българската компания "Олива", един от най-големите производители на слънчогледово олио, получи заем от 22 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). С кредита дружеството ще може да разшири производствения си капацитет и ще подобри ефективността на производството си, както и да посрещне нарасналото търсене на слънчогледово олио в страните от Европейския съюз.

Мотивът на банката да осигури средства на компанията е, че агробизнесът е допринасял за големия ръст на брутния вътрешен продукт на България и затова се нуждае от достъп до финансиране, за да обезпечи експанзията си.

От компанията смятат да внедрят нова инсталация за извличане на олио от слънчогледово семе, да построят нов силоз и да подобрят връзките с местните земеделски производители. Новото оборудване ще е енергоефективно и ще доведе до спестявания от електроенергия. Това ще подобри конкурентоспособността на компанията и ще й даде възможност да се развива устойчиво.

ЕБВР е отпуснала над 8 млрд. евро финансиране за проекти в областта на земеделието в региона на Централна и Източна Европа, западните Балкани, Турция и централна Азия. В България банката е инвестирала повече от 2.5 млрд. евро в над 200 проекта в различни сектори на икономиката. Общата стойност на проектите е 8 млрд. евро, което показва, че получателите на средствата са успели да привлекат допълнително 5.5 млрд. евро, за да реализират инвестиционните си намерения.

Подкрепи Economic.bg