Съд в САЩ отмени забраната за продажба на Galaxy Nexus

Решението на магистратите срина акциите на Apple, чиито основен конкурент на пазара на смартфони е Samsung

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Апелативният съд в САЩ отмени забраната за продажбите в Америка на смартфона Galaxy Nexus на южнокорейската компания Samsung. Решението нанесе сериозен удар върху американския технологичен гигант Apple в продължаващата битка между двете компании, пише BBC. Решението доведе и до спад на акциите на Apple, които повлякоха технологичният сектор в широкия индекс S&P 500. Вчера книжата на базираната в Купертино, Калифорния компания се понижиха с нови 2% до 628.10 долара за акция, с което се отдалечиха на над 10% от върховата стойност от 705.07 долара за акция.   

С решението си магистратите отмениха забраната за продажба в САЩ на Galaxy Nexus, която беше наложена през юни от окръжния съд в щата Калифорния. По-рано този месец беше отменена и забраната за продажби в САЩ на таблета Samsung Galaxy Tab 10.1.

Двата технологични гиганта водят съдебни битки по цял свят като претенциите им са за нарушаване на патенти. Samsung приветства последното решение, като от компанията заявиха то "потвърждава целите на патентното право да защитава иновациите, а не да ограничава конкуренцията и избора на потребителите". Ще продължим да предприемаме всички необходими мерки, за да защитим иновативните си продукти", се казва в изявление на южнокорейския производител.

По-рано тази година съд в Калифорния осъди Samsung да плати на Apple 1.05 млрд. долара заради нарушаване на патенти. Южнокорейската компания обаче оспорва присъдата.

Подкрепи Economic.bg