Дянков: Никога не съм предлагал диференцираната минимална заплата

Идеята била поставена на Националния съвет за тристранно сътрудничество

72 ~ 3 мин. четене

Идеята за диференцирана минимална работна заплата не е била предложение на финансовия министър Симеон Дянков. Това стана ясно от публикуваната днес стенограма на последното заседание на Министерски съвет.

"В последната седмица доста се говори за една уж моя идея за диференцирана минимална работна заплата по региони. Всъщност, не съм предлагал никога такова нещо", казва Дянков пред останалите министри от кабинета. Пред тях той обяснява, че просто е обобщил какви са различните предложения, с които представители от Тристранката са дошли при него.

"Една от тези идеи беше, диференциация по региони, другата беше диференциация по сектори, третата беше диференциация във времето и т. н. Така че, както и вчера обяснихме, и днес ще обясня за пореден път, ние твърдо държим на идеята увеличаването да стане от 1 януари на 310 лева и по този начин всъщност сме близо двойно увеличили реалната покупателна способност на този сегмент", допълва финансовият министър.

Той отбелязва, че сравнението от юли 2009 г. досега и предишните четири години е особено важно, защото "често се спекулира, като просто се казва в номинална стойност с колко е вдигната минималната работна заплата".

"Покупателната й способност зависи от това каква е била инфлацията. Само за 2008 г., само за една година инфлацията е била около 13% - доста по-голяма от инфлацията последните четири години. Така че, кумулативно ако се види инфлацията 2005 – 2009 г., тя е била около 34%, докато при нас за момента и всъщност до края на тази година инфлацията ще бъде около 9% кумулативно и следователно растежът на минималната работна заплата, след малко ще говорим за други доходи, като се сравнява с инфлацията специално за минималната работна заплата се оказва, че в предишния мандат, макар че тя е увеличавана номинално долу-горе със същата сума, която ние увеличаваме, реално при нас е двоен растежът от гледна точка на покупателна способност в този сегмент на социално по-слаби граждани", казва Симеон Дянков.

"Слушайте ги, но не се ядосвайте на това, което говорят", обръщава се към Дянков премиерът Бойко Борисов. След това той поздравява финансовия министър за разговора, който е провел със Сергей Станишев по време на телевизонно предаване. "Правилно му каза да не се ядосва, защото чух изумителни неща от него (Сергей Станишев). В желанието си всеки ден да е в медиите месеци наред, а няма кой да му каже да гледа тази постановка „Език мой, враг мой”.

В това предаване изрече такива неща, които много ме разсмяха, а и Дянков се подсмихваше само, защото се оказа, че министър-председателят, който е участвал заедно с президента тогава Путин и Първанов в подписването на договор за ядрена централа, в същото време казва, това е НЕК, а това е сто процента държавна фирма. За ядрена централа подписва директорът на НЕК, сиреч дали е подписал, дали не, той откъде да знае. Вярно е, че тогава Доган командваше заедно с така наречения съвет, където се събираха с Царя и  Доган, но просто звучеше толкова нелепо да искаш референдум по една тема за АЕЦ Белене, а в същото време да казваш, че това е тема на една държавна компания, а не на правителството. Сиреч референдумът по смисъла на това, което казва, трябва да бъде срещу шефа на НЕК защо подписа или не подписа", заявява Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg