Facebook създаде изцяло "зелен" център за данни

Дейта центърът се намира в Лулея, Швеция и разчита изцяло на хидро-електрическа енергия

152 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата социална мрежа в света - Facebook пусна първия си център за данни, който изцяло разчита на възобновяема енергия, съобщи GreenTech. "Най-зеленият" дейта център се намира на ръба на Полярния кръг, в Лулея, Швеция.

Съоръжението се захранва чрез локално генерирана хидро-електрическа енергия и разчита на естествено охлаждане посредством външния студен въздух, а не на енергоемки климатици. Заради това коефициентът на ефективност е впечатляващ.

От Facebook поясняват, че водноелектрическите централи, захранващи центъра, са достатъчно надеждни, което е позволило при конструирането на центъра да се махнат "задължителните" резервни мощности.

В допълнение към всичко това, устройствата в самия център за данни се базират на хардуерен дизайн "без излишъци", тоест фокусиран повече върху ефективността, отколкото върху естетическата стойност.

"Всичко това осигурява доста впечатляващ коефициент на енергийна консумация (PUE)", заяви Facebook на своя уебсайт. "При ранните тестове центърът за данни на Facebook в Лулея показва средни PUE стойности около 1.07. Подобно на другите ни центрове за данни скоро ще добавим възможност за мониторинг в реално време на PUE, така че всеки може да види как работи центърът минута по минута".

Индикаторът PUE - ефективност на енергийното потребление е широко използван в ИТ индустрията показател, който показва количеството енергия, използвано за захранване на ИТ оборудването в даден център, срещу осигуряването на охлаждане и други поддържащи функции.


Подкрепи Economic.bg