Силно начало на седмицата за долара

Златото пада заради силната американска валута

68 ~ 4 мин. четене

Доларът продължи да нараства и днес по време на азиатската сесия, след като регистрира най-силното седмично представяне за последните 20 месеца. Покачването набира скорост след изказването на Федералния резерв, че предстои намаление на стимулите.

Долар/йена скочи на 98.40, докато еврото падна до 1.3086 срещу зелените пари, което е най-ниска стойност след 6 юни. Единната валута отстъпи около 50% от печалбите между средата на май и средата на юни и това поставя под внимание 1.3034 представляващо 0.618% корекция на въпросния растеж.

Движенията идват след изстрелването на доходността по американските правителствени облигации до най-високи нива за последните 22 месеца. Този фактор прави долара по-привлекателен от останалите валути. Доходността по 10-годишните бонове удари 2.542% в петък, най-високо интрадневно ниво след август 2011 година и покачване за седмицата с изумителните 41 пункта.

Волатилността е голяма и вероятно ще остане такава, а това означава, че движенията едва ли ще са еднопосочни имайки предвид несигурността около американската икономика, но все пак ралито на долара ще продължи и по-нататък и вероятно ще се разшири с напредването на втората половина на годината. Позитивните нагласи към долара ще бъдат подкрепени и от цикличното по-добро представяне на американската икономика спрямо останалия свят, нормализирането на премиите за рисковете и пазарните очаквания за намаляване на стимулите.

Активите от нововъзникващите пазари и високодоходните валути, които бяха основните печеливши при стимулите на ФЕД, бяха най-силно засегнати през последните сесии. Това доведе австралийския долар до 33-месечно дъно срещу американския му съименик от 0.9163, докато новозеландския долар удари едногодишно дъно от 0.7700, а канадския долар отстъпи до 19-месечни най-слаби стойности срещу южния си съсед от 1.0499. И трите валути днес се търгуват не далеч от въпросните стойности.

Австралийският долар е най-слабо представящият се от доларовия блок заради повишените опасения за забавяне на растежа в Китай, който е най-големия експортен пазар на Австралия. Джи Пи Морган има нова цел за края на годината при нива от 0.90 спрямо предишна за паритет, което отразява разочароващите китайски данни след края на март и перспективите за по-висока доходност по американските книжа. Джи Пи Морган ревизира надолу прогнозата си и за новозеландския долар с цел в края на годината от 0.76 спрямо предишна от 0.83, докато прогнозата за канадския долар се премести от 0.99 към 1.00.

Днес липсваха значими новини от Азия и фокуса на вниманието беше съсредоточен върху волатилния индекс Никей и развитията на паричния пазар в Китай. Скорошното повишение на разходите при междубанковите заеми повиши страховете, че неволите на банковата система в Китай могат да натежат върху вече забавящия се растеж.

Златото пада заради силния долар

Златото разшири днес спада със 7% от миналата седмица, поразено от силния долар, опасенията за по-ранен край на стимулите на Федералния резерв и страховете недостиг на ликвидни средства в Китай.

Спадът на цените обаче не съживи физическото търсене в такава степен в каквато се случи при най-големия срив за последните 30 години през месец април. Инвеститорите продължават да намаляват активите си и във фондовете за търговия със злато, въпреки обичайната привлекателност на метала като актив предлагащ сигурност.

Песимистичните настроения на пазара остават и продължава ликвидирането на позиции. Има налице известен интерес за физически покупки, но недостатъчен, че да подкрепи цената. Спот цената днес е 1288 долара за тройунция и не е далеч от 3-годишното дъно от миналата седмица. В петък обезценката беше над 1% обаче седмичния спад беше най-големия след септември 2011 година. Пазарите се развълнуваха миналата седмица след изказването на председателя на ФЕД Бен Бернанке, че централната банка ще започне да намалява месечната си програма по изкупуване на облигации в размер на 85 милиарда долара. От друга страна Китайската централна банка не помогна в петък на жадните за пари в брой търговски банки и остави лихвите да скочат до неочаквани нива от 25% за някои банки, което повиши опасенията за финансова криза във втората по големина икономика в света.

Активите на най-големия фонд в света за търговия със злато SPDR Gold Trust спаднаха в петък с нови 0.54% до 989.94 тона и това е най-ниска стойност за последните над 4 години.

Големият проблем на златото е липсата на инвестиционен интерес. Нивата от 1300 долара за тройунция са ключови и траен техен пробив в посока надолу ще влоши още повече техническата картина. Жълтият метал се е обезценил с 23% от началото на годината и се е насочил към най-слабата си година след 1981 година. Физическото търсене от двата най-големи потребителя Индия и Китай е слабо, за разлика от средата на април, когато имаше масови разпродажби на злато, които пък провокираха порой от поръчки на по-евтините цени довел до големии премии в цената и недостиг на предлагането. Конкретно търсенето от Индия в момента е слабо заради правителствените мерки за финансирането и вноса, като и заради слабостта на рупията срещу долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg