БСП ще плати прескъпо за политическия си инат

Радан Кънев, лидер на ДСБ

Цитат на деня:

176 ~ 2 мин. четене

Българските граждани не виждат като алтернатива на сегашното управление това на ГЕРБ. Това, че партията на Борисов ще се върне на власт е нагла манипулация от страна на БСП, един вид „плашило”, което размахват, заяви новият лидер на ДСБ Радан Кънев пред bTV.

Според него сегашното правителство няма да може да направи нужните мерки за оздравяване на икономиката, да усвои евросредствата и да приеме антимонополни закони без доверие. Така всъщност ще се сбъднат мрачните предупреждения на Пламен Орешарски, с които той обяснява оставането си на поста премиер. Кабинетът „Орешарски” обаче вече няма никакво гражданско доверие и затова трябва незабавно да подаде оставка.

Стотици хиляди българи не гласуваха или гласуваха за партии, които останаха под чертата. Тези стотици хиляди са десните избиратели, които имат нужда от свои представители.  „Аз съм в протестите от първата им минута, но не се опитвам да се правя на водач“, заяви добави Кънев.

БСП може да прояви инат, това вече се видя, но то ще плати умопомрачителна цена. За „Атака” изобщо не коментирам, а що се отнася до ДПС – то може да съхрани електората си, но и сега са загубили голяма част от него. Причината е това задкулисно съюзяване с „Атака".

Очаквано, според него, единствената алтернатива за избирателите при евентуален нов вот е групиране на дясното пространство. Радан Кънев обаче подчерта, че това трябва да стане не като съюз на сега съществуващите формации, а „да се надгради много сериозно – в блок, не в коалиция. Блокът е общо тяло със собствено ръководство, с много безпартийни хора в него”.

Радан Кънев се обяви и за променени в сегашния Изборен кодекс. Той обаче не смята, че на този етап е нужно задължителното гласуване, нито изцяло мажоритарни избори. Машинното гласуване обаче е добър вариант, ако има техническа възможност да бъде въведено до евентуалните предсрочни избори.

Според новия лидер на ДСБ "рецептата" за сваляне на управляващите е "втвърдяване" на протеста. Това обаче "не значи да ставаме хулигани, но не сме видели синдикатите, професионални организации, силни местни общности в демонстрациите – има много какво да се направи".

Вчера на драматично национално събрание на ДСБ за наследник на оттеглилия се Иван Костов бе избран досегашния заместник-председател Радан Кънев. 459 са гласували „за”, 12 – „против”, а шестима са се въздържали.

Подкрепи Economic.bg