Facebook взима само 1.5 млрд. долара заем

Обезценката на акциите с близо 50% сваля и разходите, които щяха да се покриват с тази кредитна линия

184 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата социална мрежа в света - Facebook ще вземе два пъти по-малък заем, за да плати данъците на своите служители, които притежават акции на компанията. Информацията е на Business Insider, като се позовава на свои източници запознати с материята. Освен това се планира кредитът да бъде изплатен за три пъти по дълъг период.

През март 2012 г. от ръководството обявиха, че са осигурили 3 млрд. долара под формата на едногодишна кредитна линия. Последната информация обаче показва, че заемът ще е 1.5 млрд. долара и ще бъде с 3-годишен срок на изплащане.

Според информацията причината за орязването на кредитната линия е поевтиняването на акциите на Facebook. От емитирането им на борсата през май досега, те са се обезценили с близо 50%. Поевтиняването на книжата означава и по-ниски данъци.

Освен този заем, социалната мрежа има и друг в размер на 5 млрд. долара. Той беше взет, за да се покрият таксите по излизането на борсата.

Банките, които осигуряват парите са JP Morgan Chase, Morgan Stanley и Goldman Sachs. Именно те управляваха първичното публично предлагане, което беше извършено успешно при цена от 38 долара за акция. Финансовите институции са и едни от най-големите акционери във Facebook.

Вчера Wall Street Journal също излезе с информация, че Facebook планира да намали наполовина кредитната линия, която ще използва и да удължи срока на изплащане.

Подкрепи Economic.bg