Фам Нат Вуонг – социалистическият милиардер

Най-богатият човек във Виетнам натрупва състоянието си от продажба на пакетирани храни и строителство

Възход

Автор: Ния Илиева

Съвсем наскоро, през април, българска бизнес делегация се завърна от Виетнам с договори за изграждане на предприятия, търговски сделки и дори консултантски услуги за строеж на ядрени мощности. В страната, която почти всеки българин познава като братска социалистическа държава от близкото минало, чиито граждани масово завършваха образованието си у нас, и която и до днес носи в официалното си наименование социалистичесак република Виетнам, пазарната икономика е набрала сериозна скорост, макар и този преход да се осъществява със силна държавна намеса.

През 2013 г. ръстът на БВП във Виетнам е 5,4 на сто. За 2014 г. прогнозната цифра е 5,8 на сто растеж, предвидено е още да бъдат открити 1,6 милиона нови работни места, намаляване на бедността с 2% и 30% от БВП като инвестиции за социално развитие.

През 2013 г. номиналният БВП достига 170,565 милиарда долара, като на глава от населението показателят е 1902 долара.

Според прогноза на Прайсуотърхаус Купърс от 2008 г., Виетнам ще е най-бързо растящата икокономика сред развиващите се пазари до 2025 година, с потенциален годишен растеж до 10 на сто в реално изражение, което ще повиши размера на икономиката на страната с до 70% и към 2050 година тя ще достигне по размер икономиката на Обединеното кралство.

Затова едва ли някой ще се изненада, че от 2 години социалистически Виетнам има и първия си милиардер в долари. Засега един, но скоро може да го последват още!

Повече четете в бр. 37 на сп. "Икономика"

Коментари: 0