Fiat ще инвестира 9 млрд. евро в нови модели

Книжата на компанията се повишиха с 1%

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Италианската автомобилна корпорация Fiat SpA планира да инвестира 9 млрд. евро (12.3 млрд. щатски долара) в разработването на нови модели, с което да сложи край на загубите от европейския пазар през последните три години. Чрез инвестициите Fiat ще се опита да съживи и производството в почти празните италиански фабрики, казват пред Bloomberg двама души, "запознати с въпроса".

С маркировката "Произведено в Италия" от Fiat ще се опитат да укрепят пазарните позиции на престижните си марки Maserati и Alfa Romeo. Освен това автомобилният производител ще се съсредоточи и върху нови варианти на модерния компактен модел "500", както и върху бюджетната малка кола Panda.

Фокусирайки се в луксозния сегмент, през следващата година Fiat ще представи нови спортно-компактни разновидности на модела "500" и на Jeep. Очаква се компанията да лансира и кабрио версия на спортния автомобил Alfa Romeo 4C. Всички тези коли ще бъдат произведение в Италия. Компактният хечбек Fiat Punto, който се конкурира с харесвания модел Polo на германския концерн Volkswagen, ще бъде заменен от версия на модела "500" с пет врати.

Книжата на Fiat се повишиха с 6 цента, или 1%, до 5.49 евро за акция в сутрешната търговия на борсата в Милано. От началото на годината капитализацията на компанията е нараснала с 44%. Оценката на базирания в Торино автомобилен гигант достигна 6.84 млрд. евро.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg