Financial Times: Доматената революция на България

България скоро ще има своята Доматена революция, пише журналистът Тони Барбър в блога си към британския вестник Financial Times

Украйна има своята Оранжева революция, Грузия - Революцията на розите, а ако рошавият поет Николай Колев, който е бил дисидент по време на комунистическия режим, проправи своя път, България скоро ще има своята Доматена революция, пише журналистът Тони Барбър в блога си към британския вестник Financial Times.

Николай Колев, по-добре познат като Босия, бе арестуван във вторник в София, след като хвърли един-единствен домат по фасадата на българския парламент. Той представи действието си като протест срещу растящата корупция във властта.

Сега Доматената революция има хиляди поддръжници във „Фейсбук”. За събота следобед е планиран „доматен митинг” пред парламента, а полицията няма да остави нищо на случайността. Докато вчера сутринта минавах край величествената сграда, където се събират законодателите, нямаше как да не забележа сновящите наоколо десетки бронирани с черно облекло жандармеристи, напълно подготвени да се справят с всеки прибързано хвърлен домат. Около 100 души се събраха за кратко, крещейки „Мафия, мафия”.

Колко ли българи ще дойдат в събота на протеста? Георги Кадиев, член на опозиционната Българска социалистическа партия и човек със собствено мнение, подозира, че митингът няма да е многоброен. Все пак гневът и разочарованието на Колев от политическата класа на България е успяла да затрогне избирателите, ми каза Кадиев в едно кафене близо до парламента. „Хората вече не вярват на държавата. Дали България е по-малко корумпирана отпреди четири години. Определено не”.

40 полицаи бяха нужни, за да арестуват Колев в демонстрация на държавната власт, която вероятно е припомнила на поета за лошото старо време по време на управлението на комунистическия диктатор Тодор Живков. Интересен пример за нишките, които свързват българското минало с настоящето на страната, е фактът, че човек, който е бил охранител на Живков, сега е премиер на България.

Коментари: 0