Фирми в битка за държавни заплати

Работодатели и общини с огромен интерес към схемата "Подкрепа за заетост" от европрограма "Развитие на човешките ресурси"

160 ~ 1 мин. четене

Фирми започнаха битката за 9000 служители, чиито заплати ще се плащат от държавата по новата схема "Подкрепа за заетост" от европрограма "Развитие на човешките ресурси", съобщи Стандарт.


Получените за един месец заявки за разкриване на работни места са с 2133 повече от планираните 9000. Вече са назначени 5000 безработни в цялата страна, като с предимство при разглеждането на заявките са били тези в общини, пострадали от природни бедствия. "Въпреки надхвърления лимит продължаваме да приемаме заявки", съобщиха от Агенцията по заетостта.


Схемата дава на работодателите възможността да наемат хора от 6 до 12 месеца без да имат никакви разходи за труд. Субсидията покрива минималния осигурителен доход за съответната професия и сектор и всички осигуровки, които трябва да плаща работодателят. Плаща се по половин минимална заплата и на наставниците, ангажирани да обучават новоназначените. Ако работодател е общината, заплащането е 380 лв. на месец.

Бюджетът на схемата е 80 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg