Фискалният резерв ще е над 7 млрд. лв. в края на юли

Това съобщи премиерът Борисов на парламентарния контрол в отговор на въпрос от Коалиция за България

"На 29 юли фискалният резерв ще мине над 7 млрд. лв.", каза премиерът Бойко Борисов на парламентарния контрол в отговор на въпрос от Сергей Станишев и Пламен Орешарски от ПГ на Коалиция за България относно готовността на правителството за противодействие на негативните последици от кризата в Гърция.

От левицата отбелязаха, че българската икономика е силно обвързана с гръцката, у нас оперират гръцки банки и фирми попитаха правителството какви планове разработва, за да се минимизират рисковете към българската икономика от последиците от кризата в Гърция

„И в Сърбия, и в Македония изпитват финансови проблеми. Нашият регион е тежък и каквото и да говорим, думата „финансовата криза” присъства във всяко едно изказване. Меркел отчете това, с което се справи правителството”, добави премиерът, цитиран от Фокус. Според него, заслугата за това е и на Синята коалиция, които въведоха валутния борд, на правителството на Тройната коалиция, което не е похарчило всичките пари, и на правителството на ГЕРБ.

„Кризата се отразява сериозно, много гръцки компании вече не работят. Правим много неща, не виждам смисъл да го говорим, тъй като във вторник може вече да има ново правителство и вие ще го решите. Мерките, които са взети, във вторник ще ги кажем”, заяви Бойко Борисов.

„Още от първия ден на това правителство вдигнахме пенсиите“, отговори Борисов и на въпрос от народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова относно компенсиране на населението и бизнеса за увеличаването на цените на електрическата енергия, газта и петрола.

„Кампанията за предстоящия отоплителен сезон започва от 1 юли. Гарантира се стопроцентовата компенсация на увеличението на цената на електроенергията. Подобряването на енергийната ефективност ще даде възможност за понижаване на разходите на домакинствата”, заяви Бойко Борисов. По думите на премиера кредити ще се допускат до 31 юли 2014 г. за насърчаване на енергийната ефективност.

„По Оперативна програма „Регионално развитие” са обявени шест фирми за предоставяне на безвъзмездна помощ за енергийна ефективност. Фирмите биха могли да се възползват”, каза още министър-председателят.

Той отказа да коментира внесения вот на недоверие.

Коментари: 0