Fitch потвърди рейтинга на „ПроКредит Банк“

Банката запазва оценката "BB+" и перспективата "стабилна"

300 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Fitch Rating потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на "ПроКредит Банк България" на BB+ и запази перспективата "стабилна". Агенцията повиши рейтинга на устойчивост (Viability Rating), който оценява финансовата институция, без да се отчита възможността й да си осигури външна финансова помощ, от "b+" на "bb-".

Едноличният собственик на "ПроКредит Банк България" е базираният във Франкфурт ProCredit Holding, който притежава рейтинг "BBB-" със "стабилна" перспектива. "Потвърденият дългосрочен рейтинг на българската банка отразява стабилната подкрепа, която ползва банката от нейния акционер и респективно тази на определени международни финансови институции, които са акционери в холдинга", се казва в съобщението на банката.

Повишаването на рейтинга за устойчивост (Viability Rating) на "ПроКредит Банк" на "bb-" отразява преоценката на кредитоспособността на банката в сравнение с конкурентни рейтинговани банки в България. "Банката отчита по-добро от средното за сектора качество на активите, подкрепено от високото покритие на проблемните кредити и подобряването в общото представяне", се казва в становището.

Подкрепи Economic.bg