Фонд ФЛАГ получава 35 млн. евро от ЕБВР

Целта е разширяване на капацитета на фонда му за предоставяне на заеми на общините

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Фондът за органите на местно самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД може да получи 35 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Очаква се споразумението да бъде одобрено на днешното заседание на правителството, става ясно от дневния ред за редовното заседание на кабинета.

От създаването си през 2007 г. Фонд ФЛАГ финансира широк диапазон от инфраструктурни проекти, част от които в областта на енергийната ефективност, общинската инфраструктура, рехабилитацията на пътища и инвестиции в съоръжения за ВиК. Фондът е основният инструмент за финансиране на проекти, които се изпълняват със средства по линия на Европейския съюз (ЕС) от общините в България. Заемът ще позволи разширяване на капацитета му за предоставяне на заеми на общините.

ФЛАГ има ключова роля в процеса на гарантиране на ефективно усвояване от местните власти на средствата по линия на Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд. Той допринася за изграждането на капацитет за финансиране и изпълнение на проекти по оперативните програми "Регионално развитие", "Околна среда", "Развитие на селските райони", "Трансгранично сътрудничество", както и по Финансовия механизъм на ЕИП.

Подкрепи Economic.bg