Ford атакува Китай с нов завод

Това ще е третата фабрика на компанията в Чунцин

Американският автомобилостроител Ford строи шести завод в Китай, предават световните медии. Стратегията е част от усилията на компанията да увеличи продажбите си на най-големия автомобилен пазар в света.

Главният изпълнителен директор на компанията Алън Мълали присъства на първата копка на завода за сглобяване, който е на стойност 600 милиона щатски долара и се намира в югозападния град Чунцин. Заводът ще бъде с производствен капацитет 250 000 автомобила годишно, като ще бъде завършен през 2014 година. Все още обаче не е ясно кои модели ще бъдат произвеждани там.

Това е третата фабрика на Ford в Чунцин. Компанията планира да удвои производствените си капацитети в Китай до 1.2 милиона автомобила до 2015 година, като това ще бъде най-голямото разрастване на компанията за 50 години.

Китайският автомобилен пазар изпревари миналата година американския като най-голям в света, достигайки ръст на продажбите от 32 процента, или над 18 милиона автомобила. Темпото на растеж се забави през 2012-та до 2.9 процента през първата половина на годината, но все още очакванията са, че китайският пазар ще остане най-големият в света.

Коментари: 0