Ford представи соларен автомобил

Хибридът C-MAX Solar Energi Concept се зарежда от дневната светлина

92 ~ 1 мин. четене

Форд (Ford) ще представи прототип на електрически автомобил, чиято батерия се зарежда с помощта на фотоволтаичен панел, инсталиран на покрива му. Хибридът, разработен в сътрудничество с Технологичния институт в Джорджия, ще бъде изложен на Международния салон за електроника (International Consumer Electronics Show (CES), който ще може да се посети следващата седмица. Международното изложение за потребителска електроника се провежда всяка година през януари в Лас Вегас, щата Невада, САЩ, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Вместо да дърпа енергия за батерията от електрически контакт, концептът (Ford C-MAX Solar Energi Concept) използва слънчевата енергия", се казва в изявление на компанията.

За да намали времето, необходимо за зареждане на батерията, се използва специален концентратор на светлината, който "работи като лупа и насочва светлината върху слънчевите панели на покрива", обясняват от Форд.

Според компанията тази технология позволявала да се събере толкова енергия от дневната светлина, колкото от четиричасово зареждане от класическата електрическа мрежа. В същото време концептуалният автомобил не е оставен без традиционния за електромобилите контакт за връзка с външно зарядно устройство.

Тестове при различни условия, които възпроизвеждат реални ситуации, ще бъдат направени едва след това. Те трябва да покажат дали концентраторите на покрива на електроколите могат да бъдат действително пуснати в производство.

Компанията Форд е продала над 85 000 електрически и хибридни коли през 2013 година. Този тип превозни средства набира популярност, но тяхното развитие е ограничено, включително и заради липсата на специални места за зареждане, пише АФП.

Коментари: 0