Нина Гергова на протест срещу Орешарски, преди да стане "контра"

Активистката на кабинета е заснета до плакат „Олигарски, върви си”

Нина Гергова /вляво/ на протеста

Снимка: bTV

276 ~ 2 мин. четене

Един от лидерите на контрапротеста в подкрепа на кабинета Орешарски, Нина Гергова /на снимката вляво/, активна поддръжничка на правителството, първо е била протестираща. Снимки от май 2013 г. документират участието на Гергова в антиправителствена демонстрация, съобщи bTV.

Тогава близо 200 протестиращи срещу бъдещия кабинет на Пламен Орешарски блокираха за кратко движението в центъра на София късно вечерта. Поводът за недоволството беше кандидатурата на архитект Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране. Въпреки че архитектът се отказа от поста си, протестът не беше отменен. Част от исканията бяха касиране на изборите и провеждане на нови.

На 28 май 2013 г. протеста срещу кабинета „Орешарски" отразява и фотографката от Булфото Тихомира Методиева. В края на годината Тихомира разглежда архива си със снимки и се връща към събитията от лятото. „Търсех нещо в архива. Съвсем случайно видях, че Нина Гергова е била на протеста и се сащисах", казва тя.

В края на май Нина Гергова все още не привлича медиен интерес. Затова тогава фотографката не обръща внимание на участието й в антиправителствената демонстрация. На снимките Нина Гергова е запечатана с българското знаме и до плакат „Олигарски, върви си".

Методиева добавя, че не е познала жената, докато не станала лице на контрапротеста.

В ефира на bTV Гергова заяви, че е убедена, че кабинетът си взима поука от протестита и поправя действията си. Тя посочи, че не се срамува. Тогава смятала, че кабинета нямало да работи за хората. „Излязохме заради един министър и той бързо беше сменен”, обясни тя с уточнението, че това е първото правителство, което се вслушало в хората.

В началото на протестите срещу правителството на Орешарски ескалира напрежение, когато мускулести мъже се опитаха да се присъединят. Те бяха разпознати от хората като провокатори и арестувани от полицията. Малко по-късно те участваха в преговори с правителството, а Нина Гергова стана най-известната контрапротестираща. 

На протеста от 28 май фотографката Тихомира Методиева е снимала и други протестиращи, които по-късно заявиха обратната позиция. Едно момче и една дама, които на 28 май протестират срещу кабинета Орешарски, месеци по-късно участват в нападението на Университета в опит да го освободят от окупаторите. Окупаторите, които протестират срещу правителството - точно както и тези хора, но месеци по-рано.

За трансфера на Гергова от отбора на протестиращите в отбора на контрапротестиращите, фотографката Тихомира Методиева има свое обяснение:

„Катарзис, катарзис. Нали напоследък това стана модерно. Сигурно по финансови съображения е преживяла катарзис”.

Коментари: 0