Франция глоби Google със 150 000 евро

Компанията нарушавала регулациите за ползване на лични данни на потребителите

132 ~ 2 мин. четене
Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева

Френският регулатор за защита на личните данни глоби Google със 150 000 евро, съобщи The Wall Street Journal, цитирайки съобщение на френската Комисия за информация и граждански свободи (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés).

Компанията не дава достатъчно информация на потребителите си за това как се ползват техните лични данни, нито за целите, за които те се ползват, се казва в изявление на комисията, цитирано от изданието. Следователно, те не могат да ползват правата си на достъп, възражение или заличаване на данните им, се казва още в изявленито.

Според становището на комисията Google не е изпълнила и задълженията си да се съобрази с изискването да получи съгласие от потребителите за използването на т.нар. "бисквитки".

Съветът задължава щатския технологичен гигант да отстрани тези пропуски, като публикува необходимата информация на главната си страница за Франция поне за 48 часа в следващите 8 дни.

Ще се запознаем със становището и ще предприемем стъпки, ангажираме се да обясним нашата политика за поверителност, обяви говорител на компанията пред The Wall Street Journal.

Решението на френския регулатор идва по-малко от месец, след като Испания глоби Google с над 1,2 млн. евро за нарушаване на правата за поверителност и докато 4 други държави - Германия, Италия, Холандия и Великобритания провеждат паралелни разследвания по същата материя, които могат да доведат до санкции и глоби, коментира изданието.

Във Франция регулаторната комисия започна през септември 2013 г. съдебен процес срещу Google, което е най-агресивната стъпка досега от всички, предприети от европейските регулаторни органи. 

Глобата от 150 000 евро е максималната възможна според френския закон за първо нарушение и най-високата досега, издавана от комисията, допълва изданието.

Коментари: 0