Китайска компания с интерес към жп линията Русе-Варна

Трябва да се намери подходяща форма на инвестицията, обясни Данаил Папазов

3632 ~ 1 мин. четене

Китайската компания „Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани“ проявява сериозен интерес към модернизацията на най-старата жп линия у нас – Русе-Варна, заяви министърът на транспорта Данаил Папазов, цитиран от „Стандарт“. По думите му инвестиционният интерес е бил проявен по време посещението му в Пекин през декември.

„Обсъждахме отдаването на линията на концесия или за публично-частно партньорство от типа на съвместна експлоатация. Просто трябва да се намери подходяща форма на инвестицията, която евентуално ще бъде направена, да бъде възвръщаема“, заяви Папазов. Той поясни, че проектът за линията Русе-Варна е изцяло подготвен и включен сред проектите за европейско финансиране с 306 млн. евро по новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“.

Транспортният министър добави още, че „Чайна комюникейшънс кънстракшън къмпани“ заедно с друг гигант от китайския строителен бизнес – „Чайна стейт кънстракшън инженеринг“, проявяват огромен интерес към довършването на магистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и към пробиването на тунелите под Петрохан и Шипка.

„Това са едни от най-големите държавни компании в сферата на изграждането на инфраструктурни проекти, чиито годишни обороти са сравними и по-големи от бзджета на България. Единственото необходимо от наша страна е да бъдат изпълнени някои условия главно по обосновката на възвръщаемостта на техните инвестиции“, каза още министър Папазов.

Коментари: 0