Кабинетът обмисля отделно министерство на енергетиката

План на властта предвижда и закриването на Българския енергиен холдинг

196 ~ 2 мин. четене

Отделно министерство ще отговаря за енергетиката в България. Това е записано в специален "екшън план 16/16" за съживяване на отрасъла, съобщават няколко печатни издания днес. План 16/16  съдържа 16 мерки за стабилизиране на енергийния сектор у нас, които трябва да бъдат изпълнени до 2016 г., обяснява в. "Монитор".

Резки движения и структурни промени в кабинета обаче няма да се правят преди изборите за за Европейския парламент през майдобавя "Преса".

Документът е готов само в първоначален вариант и неговото обсъждане на експертно и политическо ниво тепърва предстои. След това ще бъде подложен на широка обществена дискусия. Планът бил разработен от широка група експерти в работна група към Министерския съвет и е първият елемент от подготвяната енергийна стратегия, пише"Монитор".

Първата от мерките предвиждала отделянето на енергетиката в отделно министерство. Според запознати вече дори била ясна бройката на заместник министрите - те щели да бъдат трима. Единият заместник щял да отговаря за стратегическото развитие на енергетиката, вторият - за газовия сектор, а третият щял да се занимава с въпросите на електроенергетиката и минния бранш.

Сред 16-те мерки за "рестарт" на енергетиката били набелязани и такива, свързани с определянето на цените на електрическата енергия. 

Обмисляло се да се промени начинът на формирането на цените от сегашния разходо-ориентиран. Причината да се мисли за такива мерки било, че според европейските норми от 2015 г. пазарът на ел.енергия у нас трябва да се либерализира напълно - т.е. и домакинствата да могат сами да избират доставчика си на ток. 

Според "Преса" план 16/16 предвижда и закриването на държавния Български енергиен холдингНа негово място ще бъдат създадени три нови компании - електроенергийна, хидроенергийна и газова. В тях ще влязат държавните активи в съответните сектори.

"Монитор" също съобщава за сериозни промени, свързани с държавните енергийни компании, но според изданието БЕХ няма да бъде закриван, каквито желания имали някои. БЕХ в момента компанията е акционер в ключови проекти като "Южен поток" и изграждането на българо-гръцката газова връзка, които са в процес на реализация. Мястото на проектните компании за въпросните проекти също остава под въпрос.

"Монитор" се спира по-подробно на бъдещите три компании. Едната щяла да бъде електроенергийна и в нея да се включат НЕК, ЕСО, АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и държавните мини. Към нея можело да бъде прехвърлен и делът на НЕК в американската "Контур Глобул Марица-изток 3". 

Засега е останал отворен въпросът за проектната компания за 7-и блок - "АЕЦ "Козлодуй" – Нови мощности", която е собственост на АЕЦ "Козлодуй".

Втората компания, за чието обособяване се говори е хидроенергийна. Към нея можело да минат ВЕЦ-овете на НЕК, каскадите и всички язовири. В момента големите язовири у нас, които се ползват за производството на ток са собственост на дъщерна компания на НЕК. 

Към третата холдингова компания, която щяла да е газова, щели да влизат "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", пише "Монитор". 

Коментари: 0