Франция се оплака от силното евро

Френският министър на индустрията смята, че конкурентоспособността на страната му страда заради високия курс на валутата

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Курсът на еврото е прекалено висок в сравнение с това, което заслужава европейската икономика. Това е мнението на френския министър на индустрията Арнауд Монтебюрг, предаде Reuters. Пред журналисти той е споделил, че силното евро уврежда конкурентоспособността на Франция.

"Президентът Франсоа Оланд и правителството следят проблема отблизо и е било обсъждано по време на последната среща на Еврогрупата", каза Монтебюрг.

Това не е първият път, в който френски представител на властта говори за прекалено силното евро и ударът върху икономиката на страната. В началото на 2011 г. бившият президент Никола Саркози също обяви, че френската конкурентоспособност страда заради силното евро.

Днес общата европейска валута поскъпна с 0.4% до 1.354 долара за евро. Това е най-високият курс достиган през последните 16 месеца. За последно нивото от 1.35 долара за евро беше преминато през октомври 2011 г.

Подкрепи Economic.bg