Брокери потвърдиха данни на НСИ за спад в цената на имотите

През тази година от "Адрес" не очакват сериозни промени на пазара

512 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Брокери на недвижими имоти потвърдиха данните на Националния статистически институт (НСИ) за минимален спад на цените на жилищата през миналата година спрямо 2011 г. В анализ на пазара, изготвен от "Адрес Недвижими имоти", се казва, че през 2012 г. жилищата у нас са отбелязали "лек спад". Според националната статистика понижението на цените през миналата година е 1.4% спрямо 2011 г.

Намалението в София е 1.76%, във Варна - 2.23%, а цените в Пловдив и Бургас са се понижили съответно с 1.86 и 1.58%, сочат данните на "Адрес".

В различните квартали на столицата понижението е между 1 и 3%. В част от тях дори се отчита и лек ръст на цените. Такива са Дружба, Люлин, Надежда, Овча купел и Редута. Причината е в растящата популярност на тези квартали заради комбинация между ниски цени и все по-добра комуникативност. Това доведе до ръст в търсенето на апартаменти и в не толкова централните райони - с около 14% за изминалата 2012 г. Цените се повишиха с до 2%.

Близо 25% от купувачите на жилища през последните 3 месеца са взели решение за покупка, след като разберат сметките за ток и парно. Хората все по-често предпочитат да купят апартамент от предишен собственик, а не от инвеститор, за да могат предварително да пресметнат колко ще им струва поддръжката на имота, коментират анализаторите.

"Имотите с добра изолация, качествена дограма и южно изложение могат да спестят сериозни суми от месечните сметки за консумативи", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес". По думите му разходите за отопление в енергийно ефективен апартамент с площ от около 100 кв. м могат да са в рамките на 120-150 лв. Консултантите съветват купувачите да се интересуват от разходите за отопление на имота преди да го купят.

През 2013 г. очакванията на консултантите са свързани с допълнително активизиране от страна на банките. Финансовите институции ще търсят нови ниши и ще подобряват условията си. Пазарът няма да ни направи свидетели на сериозни промени. Състоянието на даден имот, неговата икономичност и разположение ще са водещи при търсенето. Точният квартал и локация на жилищните имоти ще остане на по-заден план - добрата комуникативност и наличието на добри транспортни връзки ще компенсира факторът "престиж" в съзнанието на купувачите, казват в заключение от "Адрес".

Подкрепи Economic.bg