България пада още в класацията по свобода на медиите

Страната ни се срина с 10 места в индекса на "Репортери без граници"

108 ~ 1 мин. четене

България е отстъпила с десет позиции в индекса на свободата на медиите по света, отчитат от "Репортери без граници". Неправителствената организация обяви редовния си доклад за 2011-2012 г.

В него България заема 80-тата позиция по свобода на медиите. През 2009 г. страната ни е била на 68-о място, през 2010 г. - 70, 2012 г. - 80, а според данните за 2013 г. тя стига до 87-ото място.

Също с 10 позиции от 2009 г. пада и Турция, която сега се нарежда на 148-ото място. Анализаторите обясняват това с вълната от арести на журналисти, които бяха извършени  в страната.

Гърция заема 84-о място, което е с 16 позиции по-назад от последното изследване на "Репортери без граници".

Посочва се като цяло свободата на медиите повече от всякога е проблем на балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.

Положителни тенденции се наблюдават във Франция, която се изкачва с 6 места – от 44 на 38. Испания е на 39, а Румъния – на 47 място.

Водещи в класацията традиционно са Финландия, Норвегия, Естония, Холандия, Австрия, а на дъното по свобода на медиите са Китай, Иран, Сирия, Северна Корея и Еритрея.

В едно от първите си интервюта американският посланик у нас Марси Рийс, призна, че пред нея български журналисти са споделили, че понякога се чувстват подложени на политически и икономически натиск и това води до автоцензура.

Подкрепи Economic.bg