Франция вдига осигуровките и стажа

Целта е да се балансира пенсионната система до 2040 г.

140 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Служителите и работодателите ще плащат по-високи осигуровки от догодина, а осигурителният стаж за получаване на пълна пенсия се вдига на 43 години. Това предвижда пенсионната реформа, която беше одобрена след интензивни разговори между социалистическото правителство на Франсоа Оланд, синдикати и работодатели. Планът е подкрепен и от премиерът Жан-Марк Еро, предаде канал France 24.

Според Еро е необходимо да се сподели тежестта, "за да се отговори на съвременната реалност, в която средната продължителност на живота се е увеличила значително".

Сметките на правителството показват, че мерките ще спестят на пенсионната система около 7.3 млрд. евро до 2020 г., а до 2040 г. дупките ще бъдат запушени и системата ще бъде балансирана. При сегашната осигурителна система се очаква дефицитът да достигне 20 млрд. евро до 2020 г.

Промените предвиждат пенсионните осигуровки, плащани както от служителите, така и от работодателите, да се повишат постепенно с 0.3% през следващите четири години. Така всеки служител на минимална работна заплата ще плаща допълнително по 4.50 евро на месец, изчислява Financial Times.

Вдигането на осигурителния стаж също ще става постепенно, но с един по-дълъг хоризонт - до 2035 г. В момента прагът за получаване на пълна пенсия е 41.5 години. В допълнение ще се въведе облагане на някои бонуси за пенсионерите, които взимат повече и всяка година ще се променя датата, на която пенсиите ще се индексират спрямо инфлацията.

Правителството на Оланд обаче не предприе една мярка, която беше предприета в много други страни от Европейския съюз (ЕС) - да вдигне пенсионната възраст. В момента тя е 63 години за всички като през 2011 г., когато все още президент беше Никола Саркози, възрастта беше вдигната от 60 години. През 2012 г. Германия прие промени, чрез които пенсионната възраст се увеличава до 67 г.

Подкрепи Economic.bg