Французи създадоха алтернатива на Google

Новата търсачка има за цел да измести американския интернет гигант

176 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Във Франция създадоха своя интернет търсачка, наречена Qwant. Основните предимства, изтъквани от авторите на новата услуга, са възможността за търсене на информация в социалните мрежи и удобната форма за предоставяне на резултатите от търсенето, съобщава ИТАР-ТАСС.

Новата търсачка все още се тества на 15 езика и е достъпна за потребителите от 35 страни. Главната й страница напомня стартовите страници на всички останали търсачки, но при задаване на търсенето отговорите се предоставят в по-оригинална форма - намерените картини, видео и новини се публикуват на една страница. За разлика от останалите търсачки, Qwant може да намира информация в социалните мрежи Facebook, Twitter и Google+.

"Искахме да съберем на една страница всички възможни резултати, имащи отношение към търсеното от клиента", отбеляза един от създателите Жан-Манюел Розан.

Работата по разработването на Qwant е отнела почти две години на френските програмисти и специалисти в областта на информационната сигурност. Основателите запазват в тайна какво ги е подтикнало да изобретят новата услуга, но отбелязват, че проектът ще получава приходи единствено от реклама, както и останалите съществуващи интернет търсачки.

Авторите се надяват Qwant да измести гиганта Google от местния пазар. В момента американският гигант заема 90% от френския пазар за интернет търсене. Останалите 10% се разпределят между Bing, Yahoo, Ask Network и Orange.

Подкрепи Economic.bg