Изборите ще се проведат най-рано през април

Президентът призова партиите да се адаптират към новата реалност

68 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Парламентарните избори ще бъдат проведени най-вероятно в периода от края на април до средата на май,  обяви президентът Росен Плевнелиев след продължилите близо два часа политически консултации на "Дондуков" 2.

Фиксирането на конкретната дата на парламентарния вот ще бъде плод на съвместни усилия, обясни държавният глава.

Плевнелиев подчерта, че подготвяното служебно правителство ще бъде много ясно фокусирано върху провеждането на изборите и гарантиране на тяхното прозрачно и справедливо протичане. Изборният ден ще бъде проследен и от външни наблюдатели - поканена ще бъде разширена мисия на ОССЕ и ПАСЕ.

Освен това експертният кабинет ще трябва да положи усилия за овладяването на кризата във всички нейни аспекти, посочи Плевнелиев. Задачи на правителството ще бъде и гарантирането на финансовата стабилност и изпълнение на програмите по европейските фондове. "Ще се опитаме да развържем ръцете на ДКЕВР, за да може да си свърши работата за решаване на проблемите на гражданите", допълни държавният глава.

"Като президент заявявам, че правителствата идват и си отиват, държавата обаче не е за един ден. Институциите ще продължат да работят, това е гарантирано", категоричен бе Росен Плевнелиев.

Той заяви, че днес с представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и Синята коалиция е бил проведен "конструктивен и честен диалог". "Очевидно е, че вървим към съставяне на служебно правителство", заяви президентът, като допълни, че все пак "е почти невъзможно да се стигне до консенсус".

Президентът отказа да коментира отделни имена и обяви, че няма ясни кандидатури за членове на служебния парламент. Той посочи единствено, че хората, които ще бъдат министри и премиерът трябва да вдигнат нивото на доверие и да покажат, че са "надпартийни, че са експерти и че в тази кризисна ситуация ще са полезни."

"Партиите трябва да се адаптират към новата реалност, в която се намираме", коментира още Росен Плевнелиев.

Дейността на сегашния парламент ще бъде продължи до изтичане на неговия мандат - вероятно до края на следващата седмица.  Президентът подчерта, че за това време трябва да бъдат приети някои много важни мерки. Като такива той посочи гласуването на промените в Закона за енергийната ефективност, мораториум върху Закона за Черноморието заради дюните и националните паркове.

Плевнелиев заяви, че Президентството е отворено за исканията на гражданите, но подчерта, че "държавата не е една кола, която протестиращите да бутнат по нанадолнището". "Ние всички сме в тази кола. Аз предлагам, ако нещо не е както трябва, отаряме капака, виждаме проблемите и работим заедно", заяви президентът.

Подкрепи Economic.bg