И Иван Искров отрече да е канен за служебен премиер

Управителят на БНБ заяви, че законът не му позволява да заема подобна длъжност

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е поредната публична личност в България, на който му се налага да отрича слухове, че е получил покана да бъде служебен министър-председател. Той опроверга появилата се информация чрез официално становище, изразено на сайта на централната банка.

"Управителят няма право да заема такъв тип длъжности съгласно изрична забрана в чл. 12, ал. 5 от Закона за БНБ", се казва в официалното становище. Там пише още, че "всяко предположение, различно от това законово изискване, не отговаря на истината".

Горният принцип изцяло важи и за подуправителите на БНБ, уточняват от централната банка.

По-рано днес кметът на София  Йорданка Фандъкова отхвърли възможността да бъде служебен премиер. "Това е невъзможно. Аз имам достатъчно ангажименти, като кмет на София. Виждате, ние с нетърпение чакаме сезона, за да започнем да строим. Категорично изключвам този вариант", каза тя.

След нея и омбудсманът Константин Пенчев обяви, че към него няма отправено официално предложение да бъде служебен премиер. "Нека да оставим президента на спокойствие да си свърши конституционните задължения и да номинира този, когото намери за добре. Не ми е работа да посочвам кандидати за министри и премиери", коментира той.

Подкрепи Economic.bg