Френският посланик: Грешите като залагате на ниски заплати и данъци

Филип Отие коментира, че не се очаква промяна във външната политика на Франция след като Франсоа Оланд оглави страната

"България греши като смята, че с по-ниски заплати и данъци може да бъде конкурентоспособна. Винаги някъде ще могат да се намерят по-ниски данъци и по-ниски заплати". Това коментира посланикът на Франция в България Филип Отие в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Той посочи, че стратегията за по-голяма конкурентоспособност трябва да се базира най-вече на образование и квалификация.

По думите му България може да се гордее с бюджетните си параметри, със стабилността на валутата си, но трябва да търси и други параметри за конкурентоспособност.

Филип Отие коментира, че не се очаква промяна във външната политика на Франция след като Франсоа Оланд оглави страната. Според посланика не се чака промяна в отношението на родината му към Шенген, правилата на фискалния пакт или подкрепата за хармонизиране на данъците в Европа - нещо, срещу което е България, която залага на ниските си данъци, за да привлича инвестиции.  

Посланикът обясни, че Франсоа Оланд противно на някои коментари не иска промени във финансовия пакт в Европа, а иска да добави нещо и това е икономически растеж. 

За да се намери изход от еврокризата, трябва да престанем да противопоставяме финансовата дисиплина и растежа. Ако не успеем да ги съчетаем, няма  да има изход от кризата. Мисля, че всички са съгласни за това, коментира Отие. Въпросът, по думите му, е в детайлите какви мерки ще влязат в пакета мерки. 

Според френския посланик в България Меркел и Оланд много си приличат и са напълно "съчетаеми", така че новият дует "Мерколанд" съвсем естествено може да замести "Меркози" както всички бяха започнали да наричат лидерите на двете водещи икономики в еврозоната.  Според Отие с характера си Оланд лесно ще се адаптира към контактите си с канцлера Меркел. 

Той разказа, че при гласуването на изборите французите, които живеят  в България  и в други страни, предимно са дали гласовете си за Саркози, защото те по традиция  били по-дясно настроени.

Коментари: 0