Френското посолство рязко смени позицията си спрямо Сидеров

По-рано днес от френската мисия в София разпространиха остра реакция заради агресията, която Сидеров е проявил към френския дипломат Стефани дьо Мартие, но малко-по късно тя беше редактирана

188 ~ 1 мин. четене

Френското посолство в България публикува на сайта си първо едно, а после друго съобщение до медиите във връзка със скандала с депутата Волен Сидеров на летище Варна. По-рано днес от френската мисия в София разпространиха остра реакция заради агресията, която Сидеров е проявил към френския дипломат Стефани дьо Мартие.

"Френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания България Ер от София за Варна, на 6 януари вечерта.

Този гражданин е отправил груби упреци към него, свързани с националността му, и е използвал депутатските си права за да изиска проверка на документите на този дипломатически служител, при положение че, не бидейки полицай, той няма такова право.

Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство до личността, свободата и достойнството на тези служители", гласи редактираното съобщение.

В първоначалната реакция се казваше, че френски дипломат е станал жертва на обиди и заплахи от страна на видимо пиян български гражданин, че френските власти очакват извинение от него, и имаше оценка, че поведението му е осъдително и непристойно не само в качеството му на депутат, но и на човек, който има самоуважение.

Коментари: 0