Г-20 планира отговор на растящите цени на храните

Разговорите сред високопоставени представители на Г-20 и Организацията на обединените нации са насочени към свикване на спешна сесия, на която да се обсъдят проблемите с цената на царевицата, която достигна исторически връх

Страните от Г-20 планират координиран отговор на поскъпването на храните. То се превърна в сериозен проблем заради най-лошата суша от половин век в САЩ, която унищожи голяма част от реколтата на най-големия износител на селскостопански суровини в света, пише Financial Times.

За момента разговорите се водят конфиденциално сред високопоставени представители на Г-20 и Организацията на обединените нации. Те са насочени към свикване на спешна сесия, на която да се обсъдят проблемите с цената на царевицата, която достигна исторически връх, преминавайки дори нивата от критичния период от 2007-2008 година.

В петък правителството на САЩ подхрани страховете за цените, след като обяви, че сушата е принудила фермерите да изоставят насаждения с територия, надвишаваща тази на Белгия и Люксембург. Поради тази причина е била орязана прогнозата за очакваната реколта и са обявени очаквания за нови рекорди при цените през следващата година.

Засега намеренията на Г-20 са да се проведе конферентен разговор в седмицата около 27 август, на която да се обсъди кога да се проведе среща. Такава може да бъде организирана в края на септември или началото на октомври, заявяват четирима запознати пред FT.

Форумът би бил първата среща за бързо реагиране – нов формат, създаден с цел „бързото провеждане на дискусии сред отговорните за решенията при необичайни пазарни ситуации“. Той ще бъде част от инициативата на Франция за по-интензивни разговори в сектора на земеделието.

Коментари: 0