Г. Ангелов: Европа вече е готова за фалит на Гърция

Икономистът призова за бързи реформи

"Проблемът е, че Гърция не е това, което беше преди три години. Тогава никой не искаше да остави страната да фалира, защото Европа не беше готова. Сега обаче Европа е готова. Никой вече не иска да налива пари без реформи". Така икономистът Георги Ангелов коментира в интервю за БНТ1 ситуацията в южната ни съседка след предсрочните парламентарни избори, проведени в неделя, 17 юни 2012 г.

През последните 20 години Гърция беше свикнала да харчи повече отколкото има. Заемите на ниски лихви обаче свършиха. Сега е време гърците да се осъзнаят и да си вземат поука. По-добре е да се спасят с реформи, а не с висока инфлация и изтриване на доходите, и дълговете", е мнението на Георги Ангелов.

България трябва да гледа своите проблеми. По-добрият вариант, разбира се, е нашият съсед да не банкрутира. Сега започва трудното, защото отлаганите вече три години реформи е време да бъдат направени, категоричен е Ангелов.

По думите му в Гърция все още има надежда, че условията за строги икономии ще бъдат смекчени. "По-добре е реформите да се направят веднага, за да има по-бързо икономически растеж. Така беше в Балтийските страни. Колкото по-бързо се направят реформите, толкова по-добре", коментира Георги Ангелов.

Коментари: 0