Gangnam Style показва как се правят „горещи акции“

След превръщането на песента в хит, акцията на софтуерната фирма на бащата на изпълнителя поскъпна с 260% за няколко дни

116 ~ 1 мин. четене

Разбилият  всички класации клип Gangnam Style, който излезе на челно място в САЩ и Великобритания е на път да изкатери и борсовите върхове. Това изчисляват анализаторите от Елана в редовния си доклад.  След превръщането й в хит, акцията на софтуерната фирма на бащата на изпълнителя – D.I. Corporation се изстреля с 260% за няколко дни.

Само за понеделник дневният ръст е 15%. Пазарната й капитализацията нарасна до 113.5 млрд. юана /около 101 млн. долара/ на борсата в Сеул и книжата се качиха на 459-то място по този показател. Не е ясна връзката между YouTube феномена и продажбите на компанията, но данните от търговията показват добра възможност за продажба на късо, изчислява Тамара Бечева.

 

Танцът /както самия певец го определя – яздене на въображаем кон/, се превърна в най-изнасяният музикален продукт на Южна Корея и е добре дошъл за правителството, тъй като обърна погледите към страната. Само за сравнение, срещата на Г20 през 2010 г. в Корея не успя да постигне такъв ефект.         

 

В началото на октомври, 80 000 корейци подскачаха в ритъма на танца на безплатен концерт, организиран от изпълнителя в Сеул. Въпреки, че не е част от националния план за популяризиране, песента се оказа доста полезна за страната и се превърна в част от т.нар. корейска вълна. От Външното министерство се надяват чрез песента чужденците да започнат да харесват Южна Корея и да си купуват „повече корейски неща“.  

       

Подкрепи Economic.bg