"Газпром" и Сърбия щели да строят "Южен поток" от октомври

Реализацията на проекта започва, независимо от ситуацията в България, твърди топмениджър в концерна Александър Сиромятин

Балкански проект?

Автор: Николай Марченко

Изграждането на газопровода „Южен поток“ в съседната Сърбия предстои да започне през октомври 2014 г., независимо от замразяването на проекта в България. Това заяви зам.-директорът на Департамента за проекти в „Газпром“ Александър Сиромятин по време на Конференция за газовия сектор в Дунавския регион в Будапеща, предава сръбското радио b92.

„Реализацията на проекта „Южен поток“ в Сърбия започва, независимо от ситуацията в България, където работата по проекта е спряна, докато той не бъде съобразен с правилата на Европейския съюз“, поясни топмениджърът.

Сиромятин обяви, че до края на септември т.г. властите в Белград трябва да издадат разрешение за маршрута на газопровода през територията на страната. Същевременно сръбската медия информира, че по време на събитието Унгария, Сърбия и България, и конкретно техните търговски камари, изразиха подкрепата си за изграждането на „Южен поток”. Аргументът на тези държави е, че тръбопроводът ще помогне за икономическото развитие и поради това очакват Брюксел и Москва да постигнат съгласие относно проекта.

Сръбският министър на енергетиката Александър Антич заяви, че има нужда от засилено регионално сътрудничество в областта на енергетиката, защото енергийната сигурност „не е проблем на една страна, а на целия регион“. "Аз не говоря само защото Сърбия и Босна и Херцеговина имат проблеми с енергиен капацитет след наводненията през май", каза Антич.

В тази връзка той заяви, че „изграждането на газопровода „Южен поток“ и на газовия интерконектор с България предоставят възможност за съживяване на промишлеността и строителство на нови производствени мощности“. Той също така поясни, че специално Сърбия има нужда от доставки на руски газ, тъй като местни източници покриват едва 20% от потреблението на газ.

Според него в световен мащаб използването на газа, който се счита за най-екологично чист източник на енергия,става все по-актуално. „До 2030 г. консумацията на синьо гориво може да се увеличи с 50%, което означава, че газът ще прави 25% от цялото енергийно потребление“, каза Антич.

Зам.-министърът на енергетиката на Русия по международно сътрудничество Анатолий Яновски припомни на балканските си колеги, че към региона на р. Дунав все още се доставя около 40% от целия износ на руски газ, и много държави зависят само от руско гориво, транзитирано през Украйна, и затова било „важно да се изгради „Южен поток“ като алтернативен маршрут на доставките“.  Според неговите данни, само през миналата година в Дунавския регион са доставени ооло 69 млрд. кубика синьо гориво или около 50% от общото потребление в тези страни.

Коментари: 0