Гласуват Закона за горите без поправката "Витоша ски"

Тя цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване

В новите промени в Закона за горите ще влязат само тези текстове, по които има постигнато съгласие и те ще бъдат гласувани до края на месеца. Това е обявила Десислава Тенева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". 

Това означава, че няма да влезе т.нар. поправка "Витоша ски", която цели да няма отпадане на промяната на предназначението на горите за застрояване.

По време на общественото обсъждане управляващите са обещали, че в преходните и заключителни разпоредби на готвения за нови промени Закон за горите ще бъдат включени текстовете на природозащитниците, които решават проблема с подмяната на старите лифтове и влекове в Природен парк "Витоша" - изясняване на собствеността и липсващото право на строеж на "Витоша ски" АД върху съоръженията на "Витоша".

Представителите на "Витоша ски" АД пък са заявили на общественото обсъждане, че при това положение няма да пуснат съоръженията и следващия ски сезон, въпреки че от изпълнителната и законодателната власт още веднъж повториха, че дори и сега пускането е напълно законово и възможно.

Сега топката е Столична община, която трябва да преразгледа договора за приватизация на повечето лифтове и влекове в Природен парк "Витоша", включително дали като не пуска лифтовете, фирмата не нарушава изискването да се запази предметът на дейност на приватизираната компания, съобщават от "За да остане природа в България".

До края на миналата седмица течеше срокът, в който всички заинтересовани страни можеха да изпратят становищата си по промените в Закона за горите, които да бъдат разгледани на днешното обществено обсъждане. 

Коментари: 0