Глобиха ТЕЦ "Свилоза" с 484 хил. лв. за замърсяване на въздуха

Глобата е най-голямата в историята на РИОСВ и е наложена заради многократни наднормени емисии на прах и серен диоксид

388 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Регионалния орган на Министерството на околната среда (РИОСВ) наложи санкция от 484 хил. лв.на ТЕЦ „Свилоза“ АД в Свищов за замърсяване на въздуха, съобщи вестник „Янтра днес“. Глобата е наложена заради многократни наднормени емисии на прах и серен диоксид и е най-голямата в историята на РИОСВ.

Според доскорошния директор на РИОСВ инж. Елена Георгиева, високата санкция е заради замърсяване на топлоцентралата от януари до май 2012 г., когато е имало сериозен проблем с чистотата на въздуха в Свищов, тъй като прахът е бил почти всеки ден над нормата, а серният диоксид – епизодично.

Към момента работата на ТЕЦ-а е спряна за два месеца със заповед на РИОСВ. След този период, топлоцентралата започва с въглища с ниско съдържание на сяра и с намален капацитет. Само един котел е пуснат в действие с два монтирани филтъра. След тези мерки топлоцентралата няма превишени вредни емисии.

ТЕЦ-ът  е бил глобен за превишени емисии във въздуха и през 2011 г., но тогава санкцията е била в размер от 101 хил. лв., припомня инж. Георгиева.

Подкрепи Economic.bg