Глобиха фармацевтична компания с 3 млрд. долара

Фармацевтичната компания ГлаксоСмитКлайн ще плати рекордна глоба, за да прекрати делата, заради незаконното рекламиране на лекарства и невярна информация за цените

Британската фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн (GSK) ще плати рекордна глоба от 3 милиарда долара, за да прекрати делата, заведени от американските власти заради незаконното рекламиране на лекарства и невярна информация за цените, предаде АФП.

ГлаксоСмитКлайн беше обвинена, че е "рекламирала незаконно някои лекарства, не е разкрила някои данни, свързани със сигурността (на лекарствата), и е съобщила лъжлива информация за цените", съобщи американското министерство на правосъдието в комюнике.

"Това е най-голямото извънсъдебно споразумение в историята на САЩ, на което компания в сектора на здравеопазването се съгласява и най-голямата глоба, която ще плати фармацевтична компания", коментира министерството.

"Това споразумение е резултатът от преговорите, които доведоха до принципно съгласие през ноември 2011 г. GSK ще направи плащания на обща стойност 3 милиарда долара, които ще бъдат финансирани от съществуващите резерви с ликвидни средства", съобщи фармацевтичният гигант в комюнике.

Споразумението е постигнато не само с федералните власти, но и с редица американски щати и окръг Колумбия. "То слага край на всички наказателни и граждански дела, свързани с разследване, започнато от прокурора на щата Колорадо през 2004 г. и възобновено по-късно от прокурора на Масачузетс за търговските практики на компанията, свързани с девет продукта", допълва британската компания.

Коментари: 0