Големите строителни проекти с електронни досиета

Регионалният министър иска приоритетно да се работи за повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Камарата на строителите в България ще работят по създаването на електронни досиета на големите строителни проекти, за да се осигури по-висока прозрачност и проследимост в изпълнението на проектите. За това се договориха на среща вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева и Управителния съвет на Камарата, съобщиха от МРРБ. Двете страни се обединиха около мнението, че въвеждането на електронни търгове ще намали субективния фактор. Строителният министър коментира, че е важно бързо да започне работата по въвеждането на електронните досиета.

"Ще направим всичко възможно, за да продължи гладко разплащането по обществените поръчки и договорите по оперативните програми. Тези програми ще бъдат основните източници на договори за фирмите от бранша и през следващите две-три години", обясни Екатерина Захариева. Убеждението й е, че всички трябва да работят заедно, за да се усвоят тези средства.

Като основен приоритет в работата си Екатерина Захариева отново посочи повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще се работи за създаването на единна програма, която да обхване всички индустриални, публични и жилищни обекти. Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми.

Подкрепи Economic.bg