Голямото треперене за Facebook започва в четвъртък

Инвеститори като Goldman Sachs, Microsoft и Accel Partners, могат да започнат да продават акции на 16 август за първи път от IPO, когато пада забраната за тяхната търговия

Спадът в стойността на акциите на Facebook Inc. ограбва Goldman Sachs Group Inc. И Microsoft Corp. и голяма част от тяхната потенциална печалба, която те могат да задействат oще тази седмица, когато пада забраната за продажба от настоящи акционери, пише Financial Times.

Всичко това може да постави огромно напрежение върху цената на книжата, защото собственици на дялове като Goldman Sachs, който сега разполага с такива на стойност от 900 милиона долара, са изправени пред дилема: дали да продават сега и да реализират малка печалба или да запазят акциите и да рискуват по-нататъшни загуби.

"Не е сигурно, че тези акционери ще започнат да продават всичките си дялове, веднага след като пазарът отвори” казва Брайън Визер, анализатор в Pivotal Research Group.

И все пак, през следващите девет месеца ще бъдат освободени около 1,91 милиарда акции, в сравнение с по-малко от 500 милиона, които са вече на разположение за търговия. Това наводнение на акции е пречка за някои потенциални купувачи, казва Херман Люн, анализатор в Susquehanna International Group. "Това е въпрос № 1 в съзнанието на инвеститорите в момента", каза Люн.

Инвеститорите, включително Goldman Sachs, Microsoft и Accel Partners, които заедно контролират повече от 200 милиона акции на собственика на най-голямата социална мрежа, могат да започнат да ги продават на 16 август за първи път от първичното публично предлагане на 17 май, когато пада забраната за тяхната търговия.

Microsoft вероятно ще запази голяма част от дела си, споделя пред FT човек, запознат по въпроса. „Компанията гледа на Facebook като стратегически партньор в борбата срещу Google Inc. (GOOG), а не като сметкаджия в краткосрочен план”, смята източникът.

Facebook загуби около 38,8 милиарда щатски долара от пазарната си стойност след началото на IPO-то, което го превърна в най-лошо дебютиралата голяма компания в историята.

Коментари: 0