Google навърши 15 години

Компанията обяви една от най-мащабните промени в алгоритъма на търсене, без да се дават повече подробности

116 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската технологична компания - Google Inc. празнува 15 години от създаването на търсещата си машина, която в момента е най-използваната в света. По този повод компанията е пуснала специален Doodle, с който потребителите могат да се забавляват на началната страница на търсачката.

По случай 15-ата годишнина от пускането на търсачката, Google обяви, че сменя алгоритъма за търсене, за да го направи "по-отзивчив към потребителското търсене". Промяната е част от цялостната актуализация, наречена Hummingbird. През последния месец Google постепенно въвежда промени в търсачката си, без обаче да обяснява какви точно са те.

Промените може да имат огромно влияние върху трафика към сайтовете, пише The Guardian. Специалистите определят Hummingbird като най-голямата промяна при търсачката, откакто преди три години беше променен начинът, по който се индексират сайтовете. Тогава промяната беше именована като Caffeine.

Според Амит Сигхал, вицепрезидент на Google, промените ще се отразят върху 90% от заявките, които обработва търсещата машина.

Всяко разместване на сайтовете в ранглистата на Google е от изключително значение, тъй като Google е един от най-големите източници на трафик. В САЩ Google обработва 2/3 от заявките, а в някои държави в Европа дори повече.

Подкрепи Economic.bg