Горанов: Заварихме 7.7 млрд. лв. резерв и 7.5 млрд. лв. дефицит

Според зам.-финансовия министър успехът при емитирането на държавен дълг трябва да намали лихвите по кредитите в България

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт фискалният резерва беше 7.7 млрд. лв., но също така дефицитът беше 7.5 млрд. лв. Това каза в ефира на bTV зам.-финансовият министър Владислав Горанов, с което той обясни защо фискалният резерв се е стопил до сегашните 5 млрд. лв. "Общо взето добрата новина е, че минахме през всички тези дисбаланси без да нарушим основните функции на държавата", добави той.

Според него е имало и друг начин за плащането на настъпващия през януари 2013 г. падеж на облигации за 1.9 млрд. лв., но той е бил да се използва именно фискалния резерв. "Заради големите дефицити през 2009 г. фискалният резерв се сви до сегашните 5 млрд. лв. Именно затова се избра вариантът дългът да се превърти и то при доста ниски лихви", добави Горанов. По неговите думи това е било своеобразен пазарен изпит, който България е преминала успешно.

"Ще плащаме около 60 млн. лв. на година по-малко лихви за този размер на дълга, който сме превъртели", коментира зам.-министърът. По неговите думи е изключително голям успех, че бюджетът вече е балансиран. "Успяхме да балансираме бюджета за първите шест месеца. Успяхме да настроим всички системи на държавата и вече харчим толкова, колкото изкарваме", добави той.

Горанов коментира и лихвите в страната, като според него те трябва да започнат да падат именно заради постигната ниска лихва на аукциона. "Успехът ще се отрази чрез евентуално успокояване на лихвените нива в страната. Колкото по-високо е доверието в държавата, толкова по-ниска е застраховката срещу фалит", коментира той.  Според него промяната трябва да се забележи още през следващите няколко месеца, но при новите кредити.

Коментари: 0