Горските предприятия с 3,5 млн. печалба

Печалбата на държавните горски предприятия е 3.5 млн. лв. от създаването им от средата на миналата година до края на 2011 г. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на „Седмица на гората” 2012 във Враца.

 

 

 

Според него преди секторът е разчитал на държавна подкрепа, а сега вече се самоиздържа. Тази година мотото на Седмица на гората е „Гората за децата”. В момента децата седят само пред компютрите, искаме да са сред природата, каза министър Найденов. По думите му те трябва да практикуват зимни спортове, да има велопътеки, екопътеки в планините. Децата трябва да спортуват и за целта са необходими инвестиции и инфраструктура в горите, допълни той.

 

 

В горите може да се добива два пъти повече дървесина, защото има недостъпни гори и се нуждаят от санитарна сеч. Еколозите искат никой да не стъпва в горите, а трябват съоръжения и инфраструктура, за да се качват хората до горите. Не става въпрос за строителство на хотели и то няма да се допуска, подчерта министър Найденов.

 

Той връчи ключовете за 10 джипа, направени в новия китайски завод в Ловеч, на шефовете на Държавните горски стопанства. Всяка от високо проходимите машини струва 24 хиляди лева без ДДС, уточни министърът.

Найденов и лесничеи помогнаха на хлапета от забавачка във Враца да посадят елхички зад паметника на Христо Ботев.

 

 

Коментари: 0