Готови са първите седем колонки за електромобили у нас

Масов старт при серийното производство на електромобили в света се очаква през тази и следващата година, прогнозират експерти

6916 ~ 1 мин. четене

Първите седем публични колонки за зареждане на автомобили с електричество са вече факт. Те са изградени от „Фулчарджър България” в София със съдействието на Столична община и ЧЕЗ. Освен това се мисли за още зарядни пунктове в столицата и за създаване на зарядна инфраструктура в Бургас, Несебър, Созопол, Варна, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Ямбол.

Масов старт при серийното производство на електромобили в света се очаква през тази и следващата година. Това ще намали силно цените им и ще предизвика бум на пазара, прогнозират експерти от Индустриален клъстер “Електромобили“ (ИКЕМ).

Друг член на ИКЕМ – консорциум „Зелена енергия“, изгради до Студентския град в София „зелен“ пункт за зареждане на електромобили. Себестойността на пункта е няколко пъти по-висока от тази на първите колонки, но пък с фотоволтаичния си панел той дава напълно екологична енергия.

Очаква се също производството на електромобили в страната, „Литекс моторс“ край Ловеч за леки и в „Ди Вен“ в Лом за лекотоварни, да се разгърне. Това безспорно ще тласне и производството на електродвигатели, батерии и други компоненти, за които в България има добър потенциал

Подкрепи Economic.bg