Готвят застрояване на дюните край "Слънчев бряг"

Според еколозите това е свързано с разширяването на парцел от 500 кв. м.

Подготвя се промяна в статута на дюните край „Слънчев бряг” и така ще може да се позволи тяхното застрояване, алармираха от гражданска екоорганизация. Еколозите заявиха, че това е свързано с разширяването на парцел от 500 кв. м., предаде БНР.

Дюните са защитена със закон територия. Черноморският терен, за който е предвидено да се промени статута на дюните, се намира до фрегатата на „Слънчев бряг”. Мястото е близо до известния "Какао бийч".

В България пясъчните дюни се сравняват със земеделска земя, пасища десета категория, подчерта Емил Георгиев от "Екогласност”. Те настояват да не се променя статутът на дюните. Те ще изпратят писма до три министерства - на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда. Ако до 15 септември не се уредят тези срещи и министерствата не излязат със съответно становище, от 16 септември ще има гражданско неподчинение и блокиране на пътя Бургас-Варна в района на курортния комплекс "Слънчев бряг".

Подновен е инвеститорският интерес за строителство и в друга черноморска зона - част от плажа "Харманите" край Созопол, допълни Емил Георгиев.

По думите му сега се подготвя ново застрояване на плажа, на не повече от 50 метра от брега – „издигане на триетажен хотел, забележете, със стъклен под, под който да се открие гледка към най-големия некропол на Балканския полуостров”, каза още той.

Коментари: 0