Греков: Българската земя не е атрактивна за чужденците

Земеделският министър подчерта, че освен климатичните промени за непривлекателността на земеделските площи у нас допринасят и проблемите с напояването

60 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Земеделските ни земи не са толкова атрактивни, за да бъдат изкупени масово от чуждестранни граждани“. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Събуди се“ по Нова ТВ. По думите му Комисията по външни работи е разгледала мораториума за покупка на земеделски земи от чужденци и той е отхвърлен. Греков припомни, че за повечето от страните от последната вълна на разширяване приетият краен срок за неговото действие е 31 декември 2013 г. Той подчерта, че удължаването на този период е можело да се договори по време на преговорите за присъединяване на България в Европейския съюз (ЕС).

„Логичното ми мнение е, че няма крайна опасност чужденците да завземат земята ни, защото  българската земя не е така комасирана, не е така уредена“, коментира още земеделският министър. Той обясни, че „комасирането като процес е изпуснато много отдавна“. Според Димитър Греков разделението на земята на парцели от 5 - 8 дка не представлява интерес за закупуване от чужди земеделски производители. Освен това много от собствениците вече имат дългосрочни договори с арендатори, до изтичането на които така или иначе ще минат години.

Земеделският министър обясни още, че за непривлекателността на земеделските площи у нас допринасят и климатичните изменения и проблемите с напояването.

„Виждате каква е ситуацията в много от земеделските страни, където има изградени хидромелиоративни съоръжения, а у нас има толкова много проблеми с напояването. Как да дойде земеделски производител от друга държава, когато не може да разчита на него. Наред с това нашата земеделска продукция е с висока себестойност”, отчете министърът на земеделието и храните.

Подкрепи Economic.bg