Гръцкият пазар от "развит" става "развиващ се"

MSCI World може да спре изчисляването на MSCI Greece

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Операторът на глобалния индекс MSCI World Index е поставил гръцкия фондов пазар под наблюдение, с цел той да бъде преквалифициран от "развит" на "развиващ се". В свое съобщение MSCI заявяват, че изчисляването на MSCI Greece Index може да бъде преустановено, заради почти пълната му обезценка.

Индексът MSCI следи икономическото развитие, търгуваните обеми и достъпността на локалния пазар до глобалните пазари, и е определящ за инвеститорите по цял свят. Пазарите, които участват в определянето на стойността на индексът се определят като "развити", а изваждането на съответния пазар от него го определя като "развиващ се".

MSCI World определи гръцкия пазар като "развит" през 2001 г. Към май 2012 г. обаче тежестта на MSCI Greece Index в общия MSCI е паднала до едва 0.03%, докато две години по-рано теглото му е било 0.16%. За последните пет години MSCI Greece е загубил 93% от стойността си, а капитализацията на компаниите в него е около 8 пъти по-малка от прогнозните им печалби.

"В момента гръцкият MSCI включва само две компании, които според анализаторите "структурно вече не отговаря на определението развит пазар", е становището на MSCI. От там изтъкват, че индексът се следи от инвеститори с активи на стойност над 7 трлн. долара, а изваждането на MSCI Greece може да ги отблъсне изцяло от гръцкия пазар.

Едната компания в MSCI Greece е Coca- Cola Hellenic Bottling Company, която обаче загуби 29% от капитализацията си през последните четири години. Другата е букмейкърът OPAP, като там загубите са 79%.


Коментари: 0